- Г-н Чуков, отчаян или стратегически ход за печелене на

...
 - Г-н Чуков, отчаян или стратегически ход за печелене на
Коментари Харесай

Отдавна сме в Трета световна война, в която европейците са само пешки

 
- Г-н Чуков, обезверен или стратегически ход за печелене на време е оповестената от президента Путин частична готовност в Русия? 
- Не виждам нищо отчайващо в оповестената частична готовност от Путин. Става въпрос за 300 000 индивида, което е 1,2% от общия мобилизационен запас на Русия, а той е към 25 млн. души. Второ, Русия след 24 февруари не води пълноценна война на територията на някогашната УССР, а Специално военна интервенция (СВО). Руският боен контингент е стеснен и води война със завързани ръце.

Самата война е „ странна “, в случай че се съпостави с войните, които водеха американците в Ирак или Сърбия. Съединени американски щати в първите дни унищожиха цялата стратегическа транспортна и енергийна инфраструктура на своите съперници, главните електронни медии, информационни центрове и основни военни обекти, в които се вземат решения. След близо седем месеца в Киев работят нощни заведения, магазини, пазари и идват интернационалните делегации. Нито в Белград, още повече в Багдад, обстановката приличаше на тази през днешния ден в украинската столица.

Руската войска заплаща тежък налог на бизнес ползите на избран кръг от олигарси от времето на Елцин, които имат съществени позиции в ръководството на РФ. Путин не е изключение в този проект и е заставен да прави всевъзможни мъчно обясними за елементарните руснаци пируети. Трето, след Втората международна война това е първата мобилизиция в Русия като правоприемник на Съюз на съветските социалистически републики.  За същия интервал в Съединени американски щати са извършени 9 мобилизации.

Путин продължава да преследва оповестените от него преди 24 февруари цели, като прави във времето динамично стратегиране. Да не забравяме, че сега Русия се бори против САЩ/НАТО. Това към този момент не се крие и от двете страни.

Да приказваме за война сред Киев и Москва е несериозно. Сблъсъкът е сред съветския свят и англосаксонския свят. Европейците са пешки, които се местят от Вашингтон и Лондон. Противниците на Руския свят ще създадат всичко допустимо да го взривят от вътрешната страна. Търси се оптимално разпалване на всички спорове в съветското общество. Активно се търси внасянето на ерес сред армията и съветския народ. Раздухват се неуредиците при мобилизацията. Заплахата за Кремъл е действителна.   
- Как мобилизацията ще повлияе върху хода на бойните дейности в Украйна?
- Обявената частична готовност би трябвало да се преглежда редом с оповестените референдуми в ЛНР, ДНР, Херсонска и Запорожка област, които се организират в ненормална конюнктура и резултатите са ясни авансово.

Как очаквате да гласоподават хора, които Киев назовава „ нечовеци “ и украинската войска ги изтребва? Референдумите са важен и определящ стадий от СВО на украинска територия. Резултатите, които са предизвестени, автоматизирано трансформират формата за водене на военни дейности от съветската войска. От СВО (специална военна операция) ще се премине минимум към КТО (контратерористична операция). Всяка офанзива от ВСУ или други въоръжени сили против територията на ЛНР, ДНР, Херсонска и Запорожка област ще се одобри като офанзива против РФ и ще се третира според военната теория на Кремъл. По-ясно казано, при заплаха за съветската държавност Москва ще употребява целия капацитет на своята военна мощ, в това число и в случай че се наложи, своите стратегически нуклеарни сили. Това е повода в последните дни още веднъж светът да заприказва за международна нуклеарна война.

След довеждане докрай на референдумите на 30 септември Путин евентуално ще направи ново послание към съветския народ и ще насочи ултимативни сигнали към Киев и Запада. Преди това Зеленски ще се опита да провали референдумите, най-много в Херсонска и Запорожка област. Мобилизацията ще отстрани от съветската стопанска система и обществения консенсус 300 000 индивида. След нея никой няма да води договаряния с Москва. На Русия са ѝ нужни 4-5 седмици, с цел да излезе от сериозната обстановка и 3-4 месеца, с цел да обърне в своя изгода развиването на обстановката. През зимата Киев ще разполага с доста оръжие и с малко самун.  
- В каква фаза навлиза войната? Може ли Украйна да се окаже победител, с помощта на военната помощ на Запада?
- Тази алтернатива на практика е евентуална единствено в региона на пропагандата. РФ разполага по данни от 2021 година на асоциация Arms Control с 6257 нуклеарни глави. За съпоставяне, общо Съединени американски щати, Англия и Франция имат 6065 нуклеарни глави. Как да стане това на бойното поле? Фентъзи. Военната помощ на Запада не е в положение да обърне хода на войната. Но тя може да способства за нанасянето на по-големи загуби на съветската войска и на популацията на следените от руснаците територии. Реално може да се приказва за повдигане на „ мизата “ и от двете страни.

Руснаците вземат превантивни ограничения. От 28 септември всички учебни заведения в Шебекинския регион на Белгородска област минават на отдалечено образование заради обстрелите през границата. Неочаквано иранските дронове, които получи Русия, трансформираха ситуацията по фронтовете. Те нанасят съществени удари по американските системи HIMERS и тежките западни гаубици.

А един цех може всекидневно да създава по 50 дрона камикадзе иранска идея. Зеленски отвърна на Иран - лиши от акредитиране иранския дипломат и укрепи руско-иранското военно съдействие.

Украйна се трансформира дефинитивно в изпитателен оръжеен полигон на доста ВПК. Нито Русия, нито западните страни са вкарали на украинска територия своето най-модерно оръжие. Пазят го за сраженията, които предстоят.   
- Ако Путин прибегне до газовата карта, какъв брой съществено може да се утежни обстановката в Европа през зимата?
- Европа сама провокира сегашната газова драма. Банковите сметки на " Газпром " бяха в западни банки. След наложените наказания бяха замразени 300 милиарда финансови активи на РФ. В това число и банковите сметки в западни банки на " Газпром ". По-ясно казано, няма по какъв начин да получаваш природен газ, а продавачът да не получава възнаграждение. Затова " Газпром " промени схемата за заплащане на стоката. Пак се заплаща в евро или долари, само че в банка, благосъстоятелност на Газпром, която е под съветска пълномощия.

България и Полша отхвърлиха този метод на заплащане и престанаха да получават природен газ. Редица други европейски страни постъпиха по-гъвкаво и преодоляха казуса с заплащането.

Проблемът с разиграването на „ газовата карта “ е геополитически и не се взема решение с търговски договаряния или от механизмите на пазарната стопанска система. 

Реално в тази ситуация Съединени американски щати сполучливо отстраняват присъединяване на " Газпром " в снабдяването на Европа с евтини енергийни първични материали, което има съдбовни последствия за стопанската система на Европейски Съюз, и в частност на първо място за Германия.

Двата „ Северни потока “ бездействат, а могат да бъдат пуснати неотложно, само че няма политическа воля. Газпром е в развой на тотално преориентиране към своите азиатски клиенти, което в средносрочен проект ще докара до срив на европейската стопанска система. Втечненият газ няма по какъв начин да бъде по-евтин от съветския тръбопроводен газ.

Европейските производители всеобщо банкрутират заради скъпите енергийни първични материали. Тези, които имат задоволителни запаси и благоприятни условия, емигрират на първо място в Съединени американски щати или в Азия и Австралия. В стопански проект бъдещето на Европа е тъмно. Китай към този момент преформатира своя „ Един пояс, веднъж “ заради вероятността европейският пазар да загуби днешната си кредитоспособност. 
- Колко застрашена е България? Какви ограничения би трябвало да вземат управляващите за гаранции на националната сигурност?
- България е в Европейски Съюз и НАТО, само че нашите съдружници в двете организации постъпват по друг метод в създалите се обстановки. Държави като Австрия, Унгария, Турция и други се управляват на първо място от своите национални ползи. Ние сме смирен участник в североатлантическия „ гръцки хор “. Мен ме безпокои това, че сред нашите другари в Европейски Съюз и НАТО пораждат от ден на ден спорове, които, за жалост, имат и военна проекция. Спорът сред Анкара и Атина за островите в Егейско море постоянно води до искри сред въоръжените сили на двете прилежащи на България страни. Това би трябвало съществено да ни безпокои. Франция подписа боен съюз с Гърция против Турция, а трите страни са членки на НАТО. Полша демонстрира искания към Германия и противоположното. Считам, че България не би трябвало да се уповава изцяло на член 5 от Вашингтонския контракт (НАТО). Първо, България би трябвало да обърне по-голямо внимание на своите въоръжени сили. Така както вършат Гърция, Румъния и Турция. А не да чакаме някой различен да охранява българското небе и граници. Второ, належащо е да се дистанцираме от спора в Украйна тъй като той може да ни завлече като цунами. Това, че продаваме през трети страни оръжие и муниции на Украйна, не води до по-светло бъдеще за нашата страна. Опасявам се, че към този момент се наредихме измежду най-големите русофоби наред с Литва, Латвия, Естония и Полша. В дълготраен проект това може да ни донесе единствено негативи. След време руснаците ще се схванат с американците. Ние тогава какво ще вършим? В момента Съединени американски щати и Русия имат полза от икономическото сриване на Европа. Американците прибират европейските капитали и цели клъстери от европейската индустрия. Русия също има изгода от икономическото сриване на Европа, която щедро финансира всички антируски акции през последните години. Германия към този момент има проблеми с производството на тоалетна хартия. Не е за поверие!  

- Допуска ли Западът съдбовна неточност, като притиска Русия, без да ѝ даде заслужен ход за излизане от обстановката?  Кой е рационалният вид в тази взривоопасна за Европа обстановка?
- Трябва да си дадем сметка, че понятието „ групов Запад “, което се употребява, постоянно не е хомогенно. Западът е парцелиран. Интересите на Англосаксонския свят, който е на първо място протестантски, е друг от този на континентална и най-много католическа Европа. По-наблюдателните от дълго време са забелязали, че Светият трон има своя лична политика, която не съответствува с евроатлантическия мейнстрийм. На украинска територия следим остра битка сред англосаксонци и руснаци. Засега Съединени американски щати и Англия управляват континентална Европа, която е във васално състояние. Но Ватикана последователно се еманципира. Виктор Орбан е пивот на Светия трон. Това е сериозното пояснение за неговото без значение държание. Унгария има своя лична политика във връзка с Русия. Ватикана първи закупи за 10 млн. евро съветски рубли, с цел да заплаща на Газпром. Европа също не е хомогенна. Това, че Съединени американски щати позволиха съдбовна неточност във връзка с Русия след рухването на Берлинската стена, бе декларирано от голям брой американски политици, геополитици и специалисти. Сред тях са откровените русофоби Бжежински, Кенан и Кисинджър. Ще изтъквам широкоизвестния за експертната общественост Линдън Ларуш (1922-2019), осем пъти претендент за президент на Съединени американски щати. Ненавиждан от демократи и републиканци, от американското статукво. Според него Украйна е за международната общественост сходно на „ спусък “ за термоядрена война. Ларуш считаше, че основатели за натискане на този спусък ще станат Съединени американски щати и Англия за да бъде отслабена или сломена Русия. Професорът от университета в Чикаго Джон Миршаймър твърди: „ Ние, Западът, взехме сламка и я напъхахме в окото на мечката “. Мисля, че съществена причина за трагичната обстановка, в която се намира светът, е разширението на НАТО след рухването на Берлинската стена. Редица страни, членки на Евросъюза, започнаха да премислят своята национална политика. Полша и Унгария бяха първите. Сега до Виктор Орбан се подреди и новоизгрялата политическа звезда сеньора Джорджа Мелони от Италия, която разбуни духовете и е идеологически клонинг на унгарския министър председател.    
- Как ще завърши спорът? Колко евентуална е заплахата от  фрапантен сюжет - рухване на Путин, разпад на Русия, разединение на Украйна, прерастване на спора в Трета международна война?     
- Да се предвижда по какъв начин ще завърши спорът, е да решиш уравнение с прекомерно доста незнайни. Но геополитическият спор сред Руския  и Англосаксонския свят е безконечен и няма аспект да завърши. Той навлиза в остра фаза. Това дали ще падне Путин, няма да се отрази значително. Ами в случай че пристигна на негово място Дмитрий Патрушев-младши, както се твърди? Николай Патрушев-старши е секретар на Съвета за сигурност на Русия от 2008 година Путин въпреки всичко е много толерантен, консенсусен и с демократични настройки. В световните медии се написа от 2015 година, че Путин е болен и следва да падне от власт. Нека не вземаме мечтаното за действителност. Съюз на съветските социалистически републики се разпадна заради това, че бе предаден от висшата комунистическа номенклатура. Отвътре. Русия може да се разпадне единствено при изменничество на наследниците на същата тази комунистическа номенклатура, които имат съществени недвижимости и активи на Запад.

Засега не виждам в обозримо бъдеще разпад на РФ или Съединени американски щати. Украйна от дълго време не е същата. И в никакъв случай няма да се върне в своето в началото положение. Какво ще остане от нея и дали ще остане нещо, също е въпрос - към този момент без явен отговор.

Ние от дълго време сме в Трета международна война, която е и хибридна. Да се надяваме, че няма да се стигне до приложимост на стратегическо нуклеарно оръжие. За страдание, използването на тактическо нуклеарно оръжие става все по-вероятна. Дано след време сегашната конюнктура в света не ни се стори парадайс!

Марица, Хенриета Костова

 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР